Η σημαντική ομιλία του Καθηγητή Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, με τίτλο “Πώς οι τεχνολογίες πληροφορικής αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας;” παρουσιάζεται μαζί με την αντίστοιχη παρουσίαση μέσα από το πρωτοποριακό ψηφιακό τόπο για διαλέξεις και παρουσιάσεις που «θεμελίωσε» για την Ελλάδα το Ίδρυμα Μποδοσάκη 2011-2019. Copyright © http://www.blod.gr.

Η διάλεξη που έδωσε ο κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης – διακεκριμένος και με σημαντικές βραβεύσεις στην παγκόσμια ερευνητική & επιστημονική κοινότητα – πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019 στο Ξενοδοχείο Hilton, στο πλαίσιο φιλανθρωπικού δείπνου που διοργάνωσε η Ένωση Μαζί για το Παιδί”. Copyright © http://www.blod.gr Ίδρυμα Μποδοσάκη 2011-2019.

Σύνοψη – Σημείωμα του ομιλητή – 11/01/2019

Αναζήτηση πληροφοριών μέσω Google, αγορές μέσω Amazon, ραντεβού μέσω Tinder, κλείσιμο δωματίων μέσω Airbnb, μεταφορές μέσω Taxibeat ή αυτο-οδηγούμενων οχημάτων, πληρωμές με κρυπτονομίσματα, επικοινωνία και πολιτικός διάλογος σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και fake news… η πρόοδος των τεχνολογιών πληροφορικής μεταμορφώνει τον κόσμο γύρω μας σε ραγδαίους ρυθμούς. Έχει κάνει τις αγορές πιο παγκόσμιες και πιο λειτουργικές, έχει φέρει την πληροφορία στην παλάμη μας, και έχει κάνει την επικοινωνία πιο άμεση. Όμως ταυτόχρονα έχει ρίξει μια βαριά σκιά πάνω στην δημοκρατία, την αγορά εργασίας, και την ιδιωτικότητά μας. Τι κρύβεται πίσω από τις τεχνολογίες που αλλάζουν τον κόσμο μας; Ποιες αλλαγές θα δούμε άμεσα; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι προβληματισμοί που είναι βάσιμοι; Θα μιλήσω για την εξελισσόμενη επανάσταση στις τεχνολογίες πληροφορικής και την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τις ευκαιρίες, τους κινδύνους, και τους προβληματισμούς που προκύπτουν από τις εξελίξεις.

Δείτε αναλυτικά και την πλήρη διάλεξη στο παρακάτω link του Ιδρύματος Μποδοσάκη:
Bodossaki Lectures On Demand (BLOD)
Δασκαλάκης Κωνσταντίνος – Καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών, MIT

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ. Είναι απόφοιτος των Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π., έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Θεωρία Παιγνίων, τη Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έχει τιμηθεί με το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην πληροφορική από τον διεθνή οργανισμό επιστήμης των υπολογιστών ACM, και το βραβείο Nevanlinna από την Διεθνή Ένωση Μαθηματικών (International Mathematical Union) για εξαιρετικές συνεισφορές στα μαθηματικά θεμέλια των επιστημών πληροφορικής.

Η εργασία του ‘‘Υπολογιστική Πολυπλοκότητα της Ισορροπίας Νας,’’ με τον Πολ Γκόλντμπεργκ και τον Χρίστο Παπαδημητρίου, απαντά σε ένα επιστημονικό ερώτημα άλυτο από την δημοσίευση του Τζον Νας το 1950, για την οποία ο Νας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών. Η εργασία τους εντοπίζει υπολογιστικά εμπόδια στην εφαρμοσιμότητα της ισορροπίας Νας, που υπήρξε το επίκεντρο των οικονομικών μαθηματικών μέχρι σήμερα, και δείχνει την ανάγκη για καινούριες πιο ρεαλιστικές έννοιες ισορροπίας. Για τη δουλειά τους αυτή έχουν τιμηθεί με το βραβείο Καλάι από την Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων (Game Theory Society) και το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από την διεθνή ένωση εφαρμοσμένων μαθηματικών (Society for Industrial and Applied Mathematics).

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έχει τιμηθεί με πολλά άλλα βραβεία και διακρίσεις όπως το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής (National Science Foundation), το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan, την ερευνητική υποτροφία της Microsoft και της Google, και το βραβείο του ιδρύματος Simons.

Επιμέλεια
Αλέξης Ν. Γεωργαντίδης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.