Εκπαιδευτικά προγράμματα που κάνουν πράξη το μότο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά». Το Μουσείο Ηρακλειδών συμβάλλει εδώ και καιρό στη βιωματική γνωριμία με την επιστήμη μέσα από τον εκπαιδευτικό και μορφωτικό προσανατολισμό του. Παιδιά, νέοι, ενήλικες, ακόμα και ηλικιωμένοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη φιλοσοφία που εκφράζει το μουσείο: «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά». Μαθήματα, εργαστήρια, σεμινάρια και διαλέξεις προσφέρουν εκπαίδευση σε θέματα επιστημονικά σχετικά με φυσική, χημεία, αστρονομία, βιολογία, φιλοσοφία, αλλά και καλλιτεχνικά, όπως μουσική, θέατρο και βιβλίο. Εξάλλου, το Μουσείο Ηρακλειδών ανέδειξε πρώτο τη σύνδεση των μαθηματικών με την τέχνη μέσα από την ανάλυση των έργων τoυ Escher και συνεχίζει με λόγους και αναλογίες, συμμετρία, φράκταλ, τη χρυσή τομή, το Πυθαγόρειο Θεώρημα κ.λπ.

Μάλιστα, σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής εμπειρίας αφιερώνεται στην ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, της ρομποτικής, καθώς και θεματικών όπως η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη. Μέσα από ένα πρόγραμμα εξαιρετικής δομής και εκπαιδευτικής καινοτομίας το Μουσείο Ηρακλειδών υπηρετεί με συνέπεια τη διάδοση της γνώσης για όλους και ακολουθεί τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, παρουσιάζοντας προγράμματα προσαρμοσμένα σε κάθε ηλικία.

Καθημερινά επισκέπτονται το μουσείο μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, επιλέγοντας ανάμεσα σε πλήθος διαθέσιμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αυτό που επιθυμούν και ταιριάζει στην κάθε ηλικία. Κάθε πρόγραμμα διαρκεί 90 λεπτά και τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με μια μικρή ξενάγηση σε επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου.

Τα Σαββατοκύριακα οι πόρτες του μoυσείου είναι ανοιχτές στο κοινό με εκπαιδευτικές δράσεις STEM που απευθύνονται σε παιδιά από την προνηπιακή ηλικία μέχρι και την προεφηβική (περίπου 5 έως 14 ετών), οικογενειακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μέσα από το παιχνίδι αλλά και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης με στόχο τη βιωματική κατανόηση πτυχών της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας μέσω της αλληλεπίδρασης και του παιχνιδιού. Η μορφωτική πλευρά του Μουσείου Ηρακλειδών αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στη γνώση και πετυχαίνει την επαφή ανθρώπων όλων των ηλικιών με την επιστήμη και τις τέχνες βάσει μιας σύγχρονης μορφής εκπαίδευσης.

Ηρακλειδών 16, Θησείο, Αθήνα, 210 3461981, Απ. Παύλου 37, Θησείο, 211 012 6486,
herakleidon-art.gr, FB: Herakleidon Museum – Μουσείο Ηρακλειδών, Instagram: herakleidon_museum

Πηγή: www.lifo.gr

Επιμέλεια: Α.Γ. alexngeo@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.