Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το #snfccAtHome ξεκινά με μια νέα σκηνική ανάγνωση των ποιημάτων της Σαπφώς που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Θεατρικού Αναλογίου του ΚΠΙΣΝ, διαθέσιμη για πρώτη φορά ψηφιακά.

Ακόμη, με αφορμή την έκθεση «ΠΟΙΗΤΙΚΑ: Η ζωγραφική συναντάει την ποίηση»  του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο ΚΠΙΣΝ, ο Νίκος Κουρής και η Αμαλία Μουτούση απαγγέλουν επιλεγμένα ποιήματα μεγάλων ποιητών μας, ενώ τέσσερις από τους σημαντικότερους κριτικούς της ποίησης προσεγγίζουν το έργο μειζόνων Ελλήνων ποιητών, οι οποίοι ενέπνευσαν το έργο του Έλληνα ζωγράφου.

Τέλος, για όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τη γνωριμία τους με την ποίηση, σας προσκαλούμε σε μια ιδιαίτερη περιδιάβαση στο βίο και το έργο σημαντικών νεοελλήνων ποιητών που συνδιαλέγονται με την αρχαιοελληνική παράδοση.

Παραβάσεις: Σαπφώ – Ποιήματα

Hχογραφημένη, μία νέα σκηνική ανάγνωση των ποιημάτων της Σαπφώς στο Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ από τον Γιώργο Γάλλο και τη Θεοδώρα Τζήμου, υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Δημήτρη Καραντζά.

Περισσότερα

 

ΠΟΙΗΤΙΚΑ: Η ζωγραφική συναντάει την ποίηση

Η Αμαλία Μουτούση και ο Νίκος Κουρής μας ταξιδεύουν στον εικαστικό κόσμο του Γιάννη Ψυχοπαίδη μέσα από έναν ακουστικό περίπατο.

Περισσότερα

 

Εμβαθύνοντας στον κόσμο της ποίησης:

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης συνομιλεί με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Ο ιστορικός και κριτικός της τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος και ο εικαστικός Γιάννης Ψυχοπαίδης θέτουν τα έργα της έκθεσης «ΠΟΙΗΤΙΚΑ: Η ζωγραφική συναντάει την ποίηση» μεταξύ Ποίησης και Ιστορίας, με το βλέμμα στον Καβαφικό στίχο.

Περισσότερα

 

Γιώργος Σεφέρης: Ο ήχος του νοήματος

Ο Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας και Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, θα μιλήσει για την «ακροαματική φαντασία» του Γιώργου Σεφέρη, τον ήχο της ποίησής του και τον ρυθμό της.

Περισσότερα

 

Τα μονοπάτια της γραφής του Ανδρέα Εμπειρίκου – Από τον αυτοματισμό στην ουτοπία
Ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, καθηγητής της Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας ανατρέχει στην ποιητική του Ανδρέα Εμπειρίκου και αναδεικνύει δύο διακριτούς άξονες: τον αυτοματισμό και την Ουτοπία.

Περισσότερα

 

Ο Κάλβος προχθές, χθες και σήμερα

Ο Νάσος Βαγενάς, ομότιμος καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας ανατρέχει στις Ωδές του Κάλβου.

Περισσότερα

 

Η λησμονημένη πόλις του Ν. Εγγονόπουλου

Ο συγγραφέας και αρθρογράφος Γιώργος Κοροπούλης ανατρέχει στην ποίηση του Νίκου Εγγονόπουλου επιχειρώντας μια διαφορετική ανάγνωση των κειμένων του.

Περισσότερα

 

Πάνω σ’ έναν αρχαίο στίχο

Μια περιδιάβαση στο βίο και το έργο νεοελλήνων ποιητών που συνομιλούν με την αρχαία παράδοση από τη Διδάκτορα Συγκριτικής Λογοτεχνίας Εμμανουέλα Κάντζια.

Περισσότερα

 

Το ψηφιακό περιεχόμενο το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 

Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, και κατ’ επέκταση στην ελληνική κοινωνία, το νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

Copyright © 2020 Stavros Niarchos Foundation Cultural Center AE, All rights reserved.
Λαμβάνετε αυτό το email ως εγγεγραμμένος χρήστης στην λίστα Newsletter του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Our mailing address is:
Stavros Niarchos Foundation Cultural Center AE
364, Andreas Syggros Ave.
Kallithea, Attica 17674
Greece

Επιμέλεια: Α.Γ. – alexngeo@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.